[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]
 
Skåne Sjælland Linux User Group - http://www.sslug.dk Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search
 

SSLUG: xfstt - TrueType Fontserver til X

Hvis man alligevel har en partition med den "dyrt" indkøbte Windows, så ligger der en del truetypefonte der ikke bruges når man kører linux. Bla. Netscape kan gøre brug af disse ekstra fonte.

Baggrund

Baggrunden for at beskæftige sig med dette, er at jeg "kom" til at se SSLUG's webside på en windowsmaskine. Ikke et kønt syn. For lettere at kunne kontrollere siderne med samme fonte og størrelser som i Windows, så ledte jeg efter en måde at konvertere windowsfontene til X. Så skulle det være muligt at lave websiderne og samtidig kunne kontrollere udseendet på en windowsmaskine uden at anvende windows (i hvert fald hvad fonte og størrelser angår).

Xfstt

Nu er det heldigvis sådan at det er muligt at tilslutte fontservere til X. En af dem er en true-type fontserver: xfstt. Den kan hentes på bla. ftp://sunsite.auc.dk/pub/os/linux/sunsite/X11/fonts/Xfstt-0.9.10.tgz  ( ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/X11/fonts/Xfstt-0.9.10.tgz. )

Der er også en foreløbig TrueType Howto på http://pobox.com/~brion/linux/TrueType-HOWTO.html, men muligvis er dens mirror hurtigere: http://www-scf.usc.edu/~vibber/linux/TrueType-HOWTO.html

Programmet pakkes ud, evt. i /tmp/, og oversætte med make og make install. Jeg har nogle patches, så man kan angive andre paths end dem der er valgt som default, da /usr/ttfonts ikke var helt min livret, så jeg ændrede dette til /usr/local/lib/ttfonts. :) Ligeledes ville jeg hellere have program og manual under /usr/local. Man skal også huske at ændre Makefile sådan at det er den korrekte path til windowsfontene, f.eks.: /W95/windows/fonts.

Mit patch til xfst0910 kan hentes her. For at anvende dem, så udpak xfstt0910.tar.gz og stil dig i kataloget xfstt910 og udfør patch < xfstt0910-fd.diff

Standard installation med make install laver et link fra /usr/local/lib/ttfonts/winfonts til /W95/windows/fonts. Man kan evt. også blot kopiere dem over i stedet.

xfstt skal så kaldes fra passende opstartscript, i et passende runlevel. Evt. kan det gøres manuelt som root så længe man tester. Til xfstt anvendes som standard en lidt forkerte "resolution" på "skæve" størrelser. Holder man sig til multiplum af 10 skulle det virke bedre. Til en 17" skærm i 1024x768 så giver følgende et rimeligt pænt resultat i Netscape: xfstt --res 100 &.

X (Xfree86) gives besked om at anvende fontserveren på unixsocket port 7100 med :

  xset fp+ unix/:7100
og kan stoppes med
  xset fp- unix/:7100
  kill `cat /var/run/xfstt.pid`  # som root
Mere permanent kan følgende isættes passende sted i XF86Config:
  Fontpath FontPath "unix/:7100"
men det kræver at xfstt kører inden X startes.

I stedet for unixsockets, så kan tcp/ip sockets også anvendes med f.eks.:

  xset fp+ inet/127.0.0.1:7100

Xfstt kan så vidt jeg læser dokumentationen ikke klare mere end en X-server. Så den kan ikke anvendes til andre X servere på lokalnettet. Man kan dog starte flere af dem på hver sin tcp-port.

Prøv at anvende "xfontsel" og "xlsfonts" for at vælge/liste de tilgængelige fonte under X. Ligeledes skulle man kunne vælge de nye fonte under Netscape i menuen Edit->Preferences->Appearance->Fonts. disse fonte kan underligt nok ikke "skaleres" til andre størrelser i Netscape, men Netscape vælger størrelse udfra de versioner der findes, med bold versionen som den største.
Dette betyder at <FONT SIZE=N> ikke virker på truetypefonte, så skal man have forskellige størrelser, så må det laves med font-size i style-sheets.

Flere fonte?

I den tilhørende FAQ der følger med xfstt, er der en liste over URL's til steder man selv kan hente flere fonte. Så har man ikke Windows, så kunne man måske anvende nogle af disse fonte.

Eksempler på fonte

Her følger lidt eksempler på hvordan fontene vises i Netscape. Ved at "klikke" på billedet så vælges et større billede i PNG format.
Eksempel 1

Det første eksempel er for at vise fontene i diverse størrelser fra xx-small til xx-large. Disse er de størrelser man kan angive på truetypefonte, og som virker med konbinationen af netscape og xfstt. Man kan angive andre skaleringer (i procent eller pt), men det ignorer Netscape for truetypefontenes vedkommende.

xfstt1.png

Selve html koden er lavet med <DIV> for hver størrelse.

<h1>Windows TrueType fonte til Linux med xfstt</h1>
<DIV CLASS="xx-l">xx-large <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="x-l">x-large <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="l">large <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="m">medium <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="s">small <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="x-s">x-small <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
<DIV CLASS="xx-s">xx-small <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></DIV>
Eksempel 2

Her er vist de skaleringer der laves ved brug af <H1>...<H6>. Da man ikke frit an skalere hver font og størrelse, er hver overskriftstørrelse tilknyttet en af ovenstående størrelser fra xx-small til x-large.

xfstt2-d
<h1 class="verdana">Verdana:</h1>
<h1 class="verdana">Overskrift H1 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h1>
<h2 class="verdana">Overskrift H2 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h2>
<h3 class="verdana">Overskrift H3 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h3>
<h4 class="verdana">Overskrift H4 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h4>
<h5 class="verdana">Overskrift H5 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h5>
<h6 class="verdana">Overskrift H6 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h6>

<h1 class="tahoma">Tahoma:</h1>
<h1 class="tahoma">Overskrift H1 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h1>
<h2 class="tahoma">Overskrift H2 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h2>
<h3 class="tahoma">Overskrift H3 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h3>
<h4 class="tahoma">Overskrift H4 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h4>
<h5 class="tahoma">Overskrift H5 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h5>
<h6 class="tahoma">Overskrift H6 SSLUG <b>bold</b>&nbsp;<em>em</em></h6>
Eksempel 3

Her er vist et lille udpluk af forksellige truetypefonte. Læg specielt mærke til den næstsidste der hedder Linus.

xfstt3-d
/* xfstt.css - [email protected] */
.xx-l, .x-l, .l, .m, .s, .x-s , .xx-s { font-family: Verdana; }
.xx-l { font-size: xx-large; }
.x-l { font-size: x-large; }
.l { font-size: large;}
.m { font-size: medium; }
.s { font-size: small; }
.x-s { font-size: x-small; }
.xx-s { font-size: xx-small; }

H1 { font-size: x-large; }
H2 { font-size: large;}
H3 { font-size: medium; }
H4 { font-size: small; }
H5 { font-size: x-small; }
H6 { font-size: xx-small; }

.verdana    { font-family: Verdana; }
.tahoma	    { font-family: Tahoma; }

top
 
Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search

 
 
Questions about the web-pages to <www_admin>. Last modified 2004-03-15, 10:31 CET [an error occurred while processing this directive]
This page is maintained by [an error occurred while processing this directive]Frank Damgaard [an error occurred while processing this directive] # [an error occurred while processing this directive] *